15 лютого о 15.30 йдемо на екскурсію до обласного архіву

10.02.2016 15:39

15 лютого (понеділок) о 15.30 ми йдемо на екскурсію до Державного архіву Вінницької області. Дана екскурсія буде трохи незвичайна, адже проводити її буде відомий вінницький екскурсовод та історик - Олександр Федоришен!

 

Отож, збираємось на площі Тараса Шевченка ( пройти пішки 200 м в сторону центрального моста від зупинки "Укртелеком").  Біля пам'ятника відомому українцю буде радо чекати пан Олександр!

 


А зараз представляю вашій увазі невеличкий перегляд того, що може відбутись у понеділок.

 



 15 лютого відбудеться екскурсія Державним архівом Вінницької області. 

 Екскурсія буде проводитись в одній із з найстаріших будівель Вінниці, яка збереглася до наших днів. Зараз у приміщенні розміщується обласний архів, а 400 років тому воно будувалося, як монастир єзуїтів, оточений оборонними стінами.

Впродовж кількох століть це місце було центром релігійного та культурного життя міста. Зараз тут знаходиться Музейна площа  і встановленим рік тому пам'ятником Тарасу Шевченку. Перед візитом в архів пропоную вам трохи пробігтися по самій площі.

1. У нинішньому вигляді площа була відкрита восени 2014 року після реконструкції, тому виглядає дуже свіжо, чисто і акуратно. На цьому фото зліва будівля архіву, по центру Краєзнавчий музей, а праворуч - Художній музей.



2. Тут буде де сховатися в тіні в спекотні літні дні. На площі планують проводити різні культурні заходи пов'язані з мистецтвом. Простір викладено красивою кам'яної плиточкою, а по периметру обладнані дерев'яні лавки. Увечері включається гарна підсвітка.


3. Вид з тильного боку пам'ятника Шевченку. На заголовному фото видно, що він з ніг до голови обліплений дітьми, а якщо він подобається дітям, то це правильно зроблений пам'ятник, а не похмурий бюст.


4. З західної сторони будівлі архіву обладнана галерея. Тут проводитимуться мистецькі виставки.


5. Центральний фасад, який виходить на вулицю Соборну. Збереглися старовинні сходи, але зараз цей вхід більше декоративний, оскільки відразу за широкими дверима знаходиться закрите сховище архіву, вхід в яке знаходиться з протилежного боку. Будівля будувалося як єзуїтський костел і центральна частина була набагато вище, але давно обрушилася в результаті пожежі. На гравюрах середини XIX століття будівля вже має вигляд аналогічний сучасному: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Vinnitsa-Moory-Walls.png


6. Великий костелколегіум і конвікт (гуртожиток) ченці-єзуїти почали будувати у 1610 році. У 1617 році будівлі єзуїтського та домініканського монастирів були оточені оборонним муром з баштами і склали єдину фортецю, за якою закріпилася назва Мури. В наш час будівля знаходиться за адресою вул. Соборна, 17.



7. На цьому фото вхід в архів знаходиться праворуч. Добре видно потужні контрфорси, які підтримують і без того товсті стіни будівлі. Колись вміли будувати на століття. Починаємо огляд внутрішніх приміщень.


8. Не гаючи часу першим ділом прямуємо в сховище. Нас зустрічають вузькі проходи між стінами і стелажами.

9.. Весь простір від підлоги до стелі включена стелажами, на яких знаходяться картонні коробки з архівними матеріалами. В радянський час для зберігання архівних матеріалів були популярні коробки з написом "Масло коров'яче ГОСТ 37-55 - 25,4 кг". Перефразовуючи слова одного сучасного письменника - "До стелі масла".



10. Зупиняємося перед входом в основну частину сховища. Всередині колишнього костелу в 1970-х роках були споруджені металоконструкції висотою в три поверхи, спроектовані таким чином, щоб передавати навантаження від величезної ваги архівних матеріалів на півтораметрові стіни будівлі. Олександр розповідає докладну історію цього колишнього єзуїтського костелу. ми перебуваємо приблизно в вівтарній частині.



11. Ось такий з нього відкривається вид на вулицю Соборну, яка в цьому місці спускається до Центрального мосту через Південний Буг. Навпаки занедбану будівлю колишнього кінотеатру "Росія". Кіно у Вінниці, на жаль, не користується популярністю, тому у нас залишилося всього два порівняно великих кінотеатру. Трохи далі на фото видніються труби першої міської електростанції і далі вже спальні мікрорайони Лівобережжя.


12. Довгі ряди стелажів заповнюють весь простір будівлі. Всього в архіві знаходиться близько 1,5 млн одиниць зберігання.


13. На жаль, сховище не має сучасної системи клімат-контролю з-за обмеженого фінансування, але сам будинок і його товсті стіни допомагає підтримувати стабільну температуру і вологість. Для контролю параметрів на стінах розміщені психрометричні гігрометри.


14. У бічній частині будівлі була виявлена стародавня гвинтові сходи, якою люблять користуватися численні примари живуть у старовинних стінах будівлі. Побачити їх можна в темний час доби, тому повірте на слово, що вони тут є!


15. На полицях можна знайти багато артефактів 100-річної давності і більш давніх, якщо добре пошукати. Хоча доступ сюди мають тільки співробітники архіву, тому простим відвідувачам ніколи тут не поритися і це правильно.


16. Стелаж з випускними альбомами сільських шкіл, наприклад. Ще з тих часів, коли вони малювали вручну.


17. Оглянувши закрите основне сховище, спускаємося в читальний зал, де кожен бажаючий може замовити архівні матеріали для самостійного вивчення. Аркове вікно дивиться на Музейну площу. Його можна побачити на фото на початку статті.


18. Всередині будівлі немає недоліку в сходах і я з незвички втомився ганяти по них вгору-вниз. Характерні для старовинних будівель склепінчасті стелі.



19. Уздовж стін розміщені осередки картотеки для пошуку матеріалів.



20. Час екскурсії підійшло до завершення і на виході з архіву я бачу нагадування про те, що наша Вінниця заснована в 14 столітті, тобто в ті часи, коли на картах ще не було Америки.

Будь ласка, велике прохання до усіх! Не запізнюємось! Приходимо вчасно! На таку екскурсію дійсно треба прийти!

 

 

 

 

 

 

 

ІНФОРМАЦІЮ ВЗЯТО https://vokinburt.livejournal.com/697939.html