БУДІВЛЯ КОЛИШНЬОГО ГОТЕЛЮ "САВОЙ"

23.03.2015 17:55

Історія

Початок ХХ століття до невпізнання змінив обличчя Вінниці багато в чому завдяки старанням головного архітек­тора міста – Григорія Григо­ро­вича Артинова (1860-1919), який створив за свою вісім­над­ця­тирічну кар‘єру на цій посаді чимало архітектурних шедеврів (за попередніми оцінками – до сорока). Одне з його творінь і зараз служить візитною карт­кою Вінниці – будівля колишнього готелю «Савой»  1912 року побудови.

Будівля відповідала потребам найбільш презентабельного готелю губернії аж до початку громадянської війни 1917-1924 років. Коли разом зі знищенням колишнього класового устрою Російської імперії йшло повне руйнування економіки країни, а разом з нею зникла й потреба і в готелях для заможних громадян, які частково покинули рідні пенати, частково – були розчавлені військовою радянською машиною.

На руїнах держави мешканцями колишнього готелю «Савой» стають 1917 року – Військово-революційний комітет, 1918 – німецьке командування, на початку 1919 – уряд Директорії Української народної республіки, а в березні того ж року – штаб Першої української радянської дивізії, з 1920 – Подільський губернський комітет.

У молодій радянській країні колись найдорожчі апартаменти Вінниці відводять організації дозвілля робітничо-селянського населення – в готелі поміщають «Палац праці».

Друга світова (1939-1945), що прокотилася по вінницькій землі, принесла будівлі колишнього готелю «Савой» руйнування (повністю згорів шостий поверх) і запустіння (внутрішні інтер‘єри були значно пошкоджені).

Початок повоєнного періоду життя пов‘язаний з тривалим періодом рестав­рації, що розтягнувся на дев’ять років – реконструйована будівля знову прочинила свої двері як один з кращих готелів Вінниці з назвою «Україна» 1953 року.

Потреби гостей міста готель задовольняв аж до 2010 року, поступово занепадаючи з набуттям Україною незалежності 1991 року, – від колишньої величі залишилися лише дві зірки в міжнародній класифікації готельного бізнесу, а коштів на капітальну реставрацію – катастрофічно не вистачало.

Згідно з рішенням Вінницької міської адміністрації від 30 червня 2010 року будівля колишнього готелю «Савой» була передана в оренду Вінницькому апеляційному адміністративному суду, який обслуговує, крім власної, ще й Житомирську, Хмельницьку і Чернівецьку області, з символічною платою – 1 гривня на рік.

Архітектура

Відповідно до початкового проекту будівля готелю «Савой» була зведена шестиповерховою, останній з яких – мансардний з напівкруглими вікнами – був знищений в згарищі Другої світової війни, а після війни його відновлення порахували недоцільним.

Барокова ліпнина готелю органічно поєднується з нео­грецьким стилем напівколон доричного ордера,  кручений ажур балконів з округленими кутами віконних ніш органічно вписується в навколишній пейзаж, домінуючи над ним.

«Савой» на момент свого будівництва мав усі блага циві­лізації, щоб вважатися готелем вищої категорії: крім іншого, будівлю було оснащено елект­ричним ліфтом і системою центрального водяного опалення.

Однак, бурхливе ХХ століття не пощадило не тільки багатства внут­рі­ш­нього оздоблення, а й втратила будівля і деякі із зовнішніх своїх прикрас: мар­му­рових охоронців-левів біля парадного входу і каріатид біля головних фасадів.