Готель "Савой"

17.10.2017 16:01

Історія

Центральний вхід вінницького колишнього готелю Центральний вхід колишнього готелю "Савой" у Вінниці

Початок ХХ століття до невпізнання змінив обличчя Вінниці багато в чому завдяки старанням головного архітектора міста – Григорія Григоровича Артинова (1860 – 1919), який створив за свою вісімнадцятирічну кар‘єру на цій посаді чимало архітектурних шедеврів (за попередніми оцінками до сорока). Одне з його творінь і зараз служить візитною карткою Вінниці – будівля колишнього готелю “Савой” 1912 року побудови.

Будівля служила потребам самого презентабельного готеля губернії аж до початку Громадянської війни 1917 – 1923 років, коли разом зі знищенням колишнього класового устрою Російської імперії йшло повне руйнування економіки країни, а разом з нею зникла й потреба і в готелях для заможних громадян, який частково покинули рідні пенати, частково – були розчавлені військовою машиною.

На руїнах держави мешканцями колишнього шикарного готелю “Савой” стають в 1917 році – Військово-революційний комітет, 1918 – німецьке командування, на початку 1919 – уряд Директорії Української народної республіки, а в березні того ж року – штаб Першої української радянської дивізії, з 1920 – Подільський губернський комітет.

Північно-західний фасад вінницького колишнього готелю Північно-західний фасад колишнього готелю "Савой" Вінниці

У молодій радянській країні колись найдорожчим апартаментам Вінниці відводиться значна роль в організації дозвілля робітничо-селянського населення – їх пристосували під “Палац праці”.

Друга світова (1939 — 1945), що прокотилася по вінницькій землі, принесла будівлі колишнього готелю “Савой” руйнування (повністю згорів шостий поверх) і запустіння (внутрішні інтер‘єри були значно пошкоджені).

Початок повоєнного періоду життя пов‘язан з тривалим періодом реставрації, що розтягнувся на цілих вісім років – реконструйована будівля знову розкрила свої двері в якості одного з кращіх готелів Вінниці з назвою “Україна” в 1953 році.

Потреби гостей міста готель задовольняв аж до 2010 року, поступово приходячи до занепаду починаючи з набуття Україною незалежності в 1991 році, коли від колишньої величі залишилися лише дві зірки в міжнародній класифікації готельного бізнесу, а коштів на капітальну реставрацію – катастрофічно не вистачало.

Згідно з рішенням Вінницької міської адміністрації від 30 червня 2010 будівля колишнього готелю “Савой” було передано в оренду Вінніцкому апеляційному адміністративному суду, який обслуговує крім власної ще й Житомирську, Хмельницьку і Чернівецьку області, з символічною платою 1 гривня на рік.

Архітектура

Колишній вінницький готель Вінниця. Колишній готель "Савой". Вулиця Соборна

Згідно початкового проекту будівля готелю “Савой” була зведена шестиповерховою, останній з яких – мансардний з напівкруглими вікнами – був знищений в згарище Другої світової, а пізніше його відновлення порахували не доцільним.

Еклектика будівлі в самому центрі Вінниці на перетині вулиць Соборної та Козицького, де барокова ліпнина органічно поєднується з неогрецьким стилем напівколон доричного ордера, а кручений ажур балконів з округленими кутами віконних ніш органічно вписується в навколишній пейзаж, домінуючи над ним.

“Савой” на момент свого створення мав усі блага цивілізація, щоб вважатися готелем вищої категорії: крім іншого, будівлю було оснащено електричним ліфтом і системою центрального водяного опалення.

Однак бурхливе ХХ століття не пощадило не тільки багатства внутрішнього оздоблення, будівля втратила і деяких з зовнішніх своїх прикрас: мармурових охоронців-левів біля парадного входу і каріатид у головних фасадів.