Будинок Четкова

25.11.2015 14:47

Будинок капітана Четкова і зараз один із найкрасивіших будівель Вінниці, незважаючи що був побудований у 1910 році. Тоді його оцінили в 500 тисяч царських рублів. Це зараз приблизно 22 мільйони доларів. Зараз у Вінниці немає особняка, який оцінюється в таку суму. Так що будинок капітана Четкова тримає лідерство найдорожчого до цих пір.

Це єдиний будинок у Вінниці, де стільки вікон із різноманітним ліпленням навколо них.
будинок капітана Четкова фото

Повернемося до капітана Четкова. Він був дворянином та відставним офіцером-артилеристом. Прибув у Вінницю на початку ХХ сторіччя. Сучасникам він запам'ятався як непоказна, незграбна людина, а учням — як занудним вчитель нецікавих уроків. Про таких пишуть «без особливих ознак». Але непомітній капітан залишив по собі найпомітнішу модернову споруду Вінниці.

Проектував дім-красень не пан артилерист. Для цього найняли київського архітектора Василя Листовничого. Це ім'я добре відоме киянам та любителям письменника Булгакова. Листовничий був власником будинку № 13 на Андріївському спуску, в якому певний період мешкали Булгакови. Архітектор теж попав у роман Булгакова, причому в єдину фразу письменник вклав всю свою неприязнь до Листовничого: на нижньому поверсі жив «інженер та боягуз, буржуй і несимпатичний Василь Іванович Лисович». Булгаков Листовничого часто та банально заливав, ось такі сусідські суперечки ввели архітектора в історію російської літератури.
будинок капітана Четкова фото

Вулиця Пушкіна для будівництва особняка була вибрана не випадково. Тоді на цій вулиці, як зараз би сказали, жили «VIP-персони». Сама будівля прекрасна у всьому. Планування будівлі дуже гармонійне.

У всіх виникає питання: «А звідки у капітана і вчителя фізкультури такі гроші?!». Офіційна версія і, швидше за все що і правдива, каже, що капітану дістався величезний спадок і тоді капітан забажав побудувати найкращу садибу в місті.
будинок капітана Четкова фото

Прожила сім'я Четкових у своєму будинку три роки з 1910 по1913 рік. Потім його здали в оренду державі. Кажуть, унаслідок того, що не могли утримувати садибу. У 1914 році, у зв'язку з початком Першої Світової Війни, Четкова призвали до армії. Може, з цієї причини і будинок здали в оренду. Після революції Четкови іммігрували, а ось архітектора Листовничого у 1919 році розстріляли більшовики.

— Мені цей будинок з дитинства подобався. Іноді приходив помилуватися ним. Мріяв, що коли виросту, то куплю його, настільки він прекрасний, — говорить вінничанин Максим Демко.

З 1921 року маєток належав до міністерства охорони здоров'я. Більше півстоліття тут був пологовий будинок. З 1970-х була дитяча лікарня. Зараз тут управління архітектури.
будинок капітана Четкова фото
будинок капітана Четкова фото
будинок капітана Четкова фото
будинок капітана Четкова фото
Фото: komariv.livejournal.com