Як ми ходили на екскурсію до обласного архіву

17.02.2016 17:37

5 лютого 2016р. вихованці гуртка екскурсоводів-краєзнавців Вінницького міського палацу дітей та юнацтва здійснили екскурсію до державного архіву Вінницької області. Директор – Легун Юрій Вікторович розповів про роботу закладу. Робота архіву надзвичайно цікава, адже там зберігаються першоджерела, документи, з яких складається наша історія.Не підручники, а живі свідки минулого, кого завгодно: країни, області, міста, сім’ї. Гуртківці мали можливість побачити «святая святих» - сховище документів, де зберігаються історичні документальні артефакти. 
Разом з тим, відомий Вінницький історик та краєзнавець – Олександр Федоришен цікаво та захоплююче розповів учням про Вінницькі мури — комплекс оборонних і монастирських споруд XVII століття. Давні єзуїтські і домініканські будівлі це сиві свідки визначних історичних подій, які пережили повстання, революції і війни, частково зруйновані і перебудовані, але є справжньою перлиною Вінниці і нашою справжньою гордістю. Зокрема, роблячи історичний екскурс, Олександр Юрійович наголосив, що у споруді архіву свого часу розташовувались: костел єзуїтів, польська чоловіча гімназія, резиденція губернатора, казарми, госпіталь, російська чоловіча гімназія, кінотеатр, храм, спортзал. У 17 столітті у цій споруді вирішувалися всі головні питання самоврядування, в цих стінах збирався сейм, маленький регіональний парламентарний орган Брацлавського воєводства. А ще це місце було своєрідною цитаделлю, рубежем оборони міста 400 років тому.
Побувати в осередку просвітництва нашого краю, в установі, що зберігає історичну пам'ять, доторкнутись до сивої історії міста, для вихованців гуртка екскурсоводів-краєзнавців було не тільки цікаво, а і дуже повчально.

Після екскурсії, вихованці гуртка огранізували своєрідну прогулянку, ознайомившись із цікавинками міста